Hva er universell etisk egoisme?
Hva er universell etisk egoisme?

Video: Hva er universell etisk egoisme?

Video: Hva er universell etisk egoisme?
Video: HVA ER ISLAM 2024, Mars
Anonim

Universell etisk egoisme er den universell læren om at alle mennesker utelukkende skal forfølge sine egne interesser. Et problem er uten kunnskap om verden, hvordan kan vi virkelig vite hva som er i vår beste interesse? (jfr. det sokratiske paradokset). Et annet problem er å prøve å finne ut hva "deres egne interesser" betyr.

På denne måten, hva betyr etisk egoisme?

Etisk egoisme er normativ etiske holdning om at moralske agenter burde handle i sin egen interesse. Det skiller seg fra psykologisk egoisme , som hevder at folk kan kun handle i deres egeninteresse. Etisk egoisme skiller seg også fra rasjonell egoisme , som mener at det er rasjonelt å handle i sin egeninteresse.

Videre, er egoisme et etisk system? Etisk egoisme er den normative teorien om at fremme av eget beste er i samsvar med moral. I den sterke versjonen hevdes det at det alltid er moralsk å fremme sitt eget beste, og det er aldri moralsk å ikke fremme det.

Følgelig, hva er eksempler på etisk egoisme?

Mest egoister tror du noen ganger bør hjelpe andre, men bare fordi det er i din interesse. Til eksempel , en etisk egoist kan synes det er godt å klø en annens rygg, men bare fordi denne handlingen på en eller annen måte er i hans rasjonelle egeninteresse (f.eks. vil den andre klø seg i ryggen til gjengjeld).

Hva er noen av kritikkene av etisk egoisme?

Etisk egoisme sidestilles ofte med egoisme, tilsidesettelse av andres interesser til fordel for egne interesser. En av de mest grunnleggende kritikk er det etiske egoister typisk feilrepresentere altruisme, doktrinen som motsetter seg etisk egoisme og basere moral på en bekymring for andres interesser.

Anbefalt: