Hva er den moralske modellen for funksjonshemming?
Hva er den moralske modellen for funksjonshemming?

Video: Hva er den moralske modellen for funksjonshemming?

Video: Hva er den moralske modellen for funksjonshemming?
Video: Vi har tatt DNA-test - og derfor bør du la være! 2024, Kan
Anonim

De moralsk modell for funksjonshemming refererer til holdningen om at mennesker er moralsk ansvarlige for sine egne uførhet . For eksempel uførhet kan sees på som et resultat av dårlige handlinger fra foreldrene hvis de er medfødt, eller som et resultat av å praktisere hekseri hvis ikke.

På samme måte, hva betyr funksjonshemmingsmodeller?

Modeller for funksjonshemming er verktøy for å definere svekkelse og, til syvende og sist, for å gi et grunnlag som regjeringen og samfunnet kan utarbeide strategier for å møte behovene til funksjonshemmet mennesker. Til Modeller for funksjonshemming er i hovedsak utviklet av mennesker om andre mennesker.

På samme måte, hva er de to modellene for funksjonshemming? Det sosiale modell for funksjonshemming sier det uførhet er forårsaket av måten samfunnet er organisert på. Det medisinske modell for funksjonshemming sier folk er funksjonshemmet av deres svekkelser eller forskjeller. Det medisinske modell ser på hva som er 'galt' med personen og ikke hva personen trenger.

Også å vite er, hva er de tre modellene for funksjonshemming?

Det er tre generelle kategorier av modeller for funksjonshemming : den "medisinske" modeller , hvor uførhet blir sett på som en egenskap til et individ; det "sosiale" modeller , hvor uførhet er et produkt av miljøet; og modeller i hvilken uførhet er resultatet av interaksjonen mellom individ og miljø.

Hva er menneskerettighetsmodellen for funksjonshemming?

De menneskerettighetsmodell , som navnet antyder, er basert på grunnleggende menneskerettigheter prinsipper. Den anerkjenner at: Uførhet er en naturlig del av menneskelig mangfold som må respekteres og støttes i alle dets former. Folk med uførhet har det samme rettigheter som alle andre i samfunnet.

Anbefalt: