Hva betyr den medisinske modellen for funksjonshemming?
Hva betyr den medisinske modellen for funksjonshemming?

Video: Hva betyr den medisinske modellen for funksjonshemming?

Video: Hva betyr den medisinske modellen for funksjonshemming?
Video: Marco Elsafadi - Hva er Funksjonshemmet kotra Funksjonsnedsettelse? 2024, April
Anonim

De medisinsk modell for funksjonshemming definerer en sykdom eller uførhet som et resultat av en fysisk tilstand, som er iboende for individet (den er en del av den enkeltes egen kropp) og som kan redusere individets livskvalitet og forårsake klare ulemper for individet.

Herav, hva er forskjellen mellom medisinsk og sosial funksjonshemmingsmodell?

De medisinsk modell sier at uførhet er i deg og det er ditt problem, mens sosial modell sier det uførhet finnes i interaksjon mellom individet og samfunnet. Den eneste personen som kan hjelpe en person med en funksjonshemming passe inn i samfunnet, og bli akseptert, er en profesjonell.

Man kan også spørre, hva er de to modellene for funksjonshemming? De to oftest nevnt er de 'sosiale' og de 'medisinske' modeller for funksjonshemming . For eksempel, hvis en elev som bruker rullestol ikke er i stand til å komme inn i en bygning på grunn av noen skritt, må lege modell vil foreslå at dette er på grunn av rullestolen, snarere enn trinnene.

Herav, hva er de tre modellene for funksjonshemming?

Det er tre generelle kategorier av modeller for funksjonshemming : den "medisinske" modeller , hvor uførhet blir sett på som en egenskap til et individ; det "sosiale" modeller , hvor uførhet er et produkt av miljøet; og modeller i hvilken uførhet er et resultat av interaksjonen mellom individ og miljø.

Hva er den rettighetsbaserte modellen for funksjonshemming?

Mennesket rettighetsmodell , som navnet antyder, er basert på grunnleggende menneskelig rettigheter prinsipper. Den anerkjenner at: Mennesker med uførhet har det samme rettigheter som alle andre i samfunnet. Nedskrivning må ikke brukes som en unnskyldning for å nekte eller begrense folks rettigheter.

Anbefalt: